Turnalı Os Camii Turnalı Camii Araklı-Karadere-Bayburt kara yoluna 4 km mesafedeki Turnalı Köyünde bulunmaktadır. Yapının…
Sümela Manastırı Gezi Rehberi
Sümela Manastırı Gezi Rehberi: Nerededir, Nasıl Gidilir? Aktiviteler Nelerdir?
Sümela Manastırı Hakkında Bilgi
Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunmaktadır ve deniz seviyesinden 1.150 metre yüksekte yer almaktadır. Manastır, harika doğa yürüyüşleri ile çevrili ve ziyaretçilere muhteşem bir deneyim sunmaktadır. Uçak veya otobüs ile Trabzon’a ulaştıktan sonra manastıra kolayca gidebilirsiniz.
Manastırın Konumu ve Tarihi
Sümela Manastırı, Altındere Köyü sınırları içinde, Karadağ’ın eteklerinde kurulmuştur. Halk arasında “Meryem Ana” olarak da bilinen manastır, vadiden 300 metre yükseklikte bulunmaktadır. Manastır, şehir dışında, ormanlık alanlarda ve su kenarlarında kurulan manastırlar geleneğini sürdürmektedir.
Sümela Manastırı’na Ne Zaman Gidilmeli?
Genellikle ziyaretçiler yaz mevsimini tercih etmektedir çünkü bu mevsimde manastırın güzellikleri daha belirgin hale gelmektedir. İlkbaharda ağaçlar yeşermeye başladığında ve yaz aylarında doğa tüm ihtişamıyla ortaya çıktığında manastırı ziyaret etmek en güzel zaman olacaktır.
Sümela Manastırı’nın Tarihi ve Hikayesi
Manastırın adı, “siyah” anlamına gelen “melas” kelimesinden gelmektedir. Manastırın kurulduğu Karadağlar’ın koyu renginden esinlenilmiş olabilir. Meryem Ana’ya adanmış olan manastır, Atina’dan gelen iki rahip tarafından 375-395 yılları arasında kurulmuştur. İmparator Justinianus’un manastırı onarması ve genişletmesi için emir vermesiyle manastır restore edilmiştir.
Osmanlı Padişahları, Doğu Karadeniz kıyılarının Türk egemenliğine girmesiyle birlikte Sümela Manastırı’nın haklarını korumuş ve bazı imtiyazlar vermiştir. 18. yüzyılda birçok bölümü yenilenen manastır, 19. yüzyılda büyük binaların eklenmesiyle en zengin dönemini yaşamıştır.
Sümela Manastırının Hikayesi
Rüya ve İnşa
Bir zamanlar, iki Atinalı rahip aynı gece aynı rüyayı görmüşler. Rüyalarında Hz. İsa ve Hz. Meryem, kendilerine bir manastır yapmalarını söylemişler. Rahipler habersiz bir şekilde yola koyulmuşlar ve rüyalarında gördükleri yere gelmişler. Bu yere Sümela Manastırı deniyor. Rahipler, bu olayın bir işaret olduğuna inanarak manastırın temelini atmışlar.
Manastırın Tarihi
Manastırın ilk hali 14. yüzyıla kadar dayanıyor. Trabzon İmparatoru III. Aleksios tarafından yenilenmiş. Bu yüzden duvarlarda imparatorun resimleri var.
Sümela Manastırı’nın Yöresel Lezzetleri
Kahvaltı Keyfi
Sümela Manastırı çevresindeki restoranlarda organik kahvaltı yapabilirsin. Muhlama denilen bir lezzeti denemelisin. Organik tereyağı ile yapılan muhlama, organik kahvaltılıklarla birleşince harika bir kahvaltı oluşturuyor.
Sümela Manastırı’nda Yapılacak Aktiviteler
Tarihi Gezi
Sümela Manastırı, çok eski bir yapı. 375-395 yılları arasında yapıldığı düşünülüyor.
Doğa Yürüyüşü
Manastırdan çıktıktan sonra doğa yürüyüşü yapabilirsin. Ağaçlar, dereler ve doğanın güzellikleriyle iç içe olabilirsin.
Bonus: Eğer Sümela Manastırını ziyaret ettikten sonra merdivenleri kullanarak geri dönersen, doğal güzelliklerle dolu bir yolculuk yapabilirsin.